Bokor közösség
Táborok

Táborok

 

VIRTUÁLIS Bokor Nagytábor 2020 (vBNT-2020)

BNT 2020 online

A virtuális Bokor Nagytábor rögzített programjai:

Igeliturgia és képzelt riport Máriával - vBNT 2020
Igeliturgia és képzelt riport Máriával
Kovács László és Miklovicz László vezetésével
Kapcsolatok - vBNT 2020 Kapcsolatok
Bajnok Dániel előadása
Répamese - vBNT 2020 Visszajött a répa
A mese rendezője és előadója:
Vincze Eszter
Musoros est - vBNT 2020 Műsoros est
Szerkesztő: Magyar Bálint 

A rendezvénnyel kapcsolatos visszajelzéseket, kérdéseket a virtualis.bnt@gmail.com e-mail-címre lehet küldeni, köszönettel fogadjuk.

***

21. Bokor Nagytábor (BNT-2020)

A 21. Bokor Nagytábor (BNT) szervezését alapjaiban megváltoztatta a járvány. Bár idén csak virtuálisan tudunk találkozni, 2020. augusztus 15-én minden érdeklődőt szeretettel várunk a BNT-2020 online rendezvényre!

Program:

9:00-9:30 Mese - Visszajött a répa (Vincze Eszter rendezésében)
9:30-10:30 Igeliturgia (Kovács László és Miklovicz László vezetésével)
10:45-11:30 Kapcsolatok - Bajnok Dániel előadása
11:45-13:00 Kiscsoportos beszélgetés az előadásról (Zoom-on keresztül)
13:00-17:00 Szünet
17:00-18:30 Vetélkedő Frank Tibor vezetésével
20:00-tól Műsoros est

A mese, az igeliturgia, az előadás és a műsoros est teljesen szabadon megtekinthető lesz a Bokorportálon vagy a Bokor Érintő Facebook-oldalon.

A műsoros estre rövid, maximum 5 perces, jó minőségű videókkal július 31-ig lehet jelentkezni, Magyar Bálint várja a virtualis.bnt@gmail.com e-mail-címre küldött anyagokat és az esetleges kérdéseket.

A kiscsoportos beszélgetésre és a vetélkedőre Zoom-on keresztül előzetes regisztráció után lehet majd csatlakozni. A zökkenőmentes lebonyolítás érdekében mielőbb, de legkésőbb 2020. július 31-ig szükséges jelentkezni.
BNT 2020 regisztráció >>

A rendezvénnyel kapcsolatos technikai vagy tartalmi kérdéseket a virtualis.bnt@gmail.com e-mail-címre várják a szervezők.


20. Bokor Nagytábor
2019. augusztus 15-18.
Nagykőrös, Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskola és Kollégium
Jelentkezés: 2019. július 1-jéig, a bnt19nk@gmail.com e-mail címre küldött jelentkezési lappal.


Bokor Nagytábor (BNT) 2018 - Vép
2018. augusztus 17-19.

Hamarosan összefoglalót is közzéteszünk az idei Bokor Nagytábor (Vép) eseményeiről, addig is Chong An Sunim előadása megtekinthető YouTube csatornájukon. Aki ott volt az előadáson talán újra megnézné, aki nem tudott részt venni, talán azért hallgatná meg ...


Gondolatébresztő:
"Napjainkban rengeteg probléma forrása lehet a generációk közti szakadékok látszólagos átjárhatatlansága. Pedig minden életszakaszban van feladat, lehetőség, kihívás. Egymás megértéséhez rá kell látnunk, hogy életkorunktól függetlenül egy csónakban evezünk. (Ugyanaz az eredetünk, ugyanoda tartunk.) A generációs váltások is újabb születések. Ha sikerül egyre tudatosabban áteveznünk egyik életkorból a másikba, nyitottságunk a másik - máshol tartó - ember felé nem csökken, hanem nőni fog. És nőni kell a megértésnek is azáltal, hogy vagy már megtapasztaltuk, vagy meg fogjuk tapasztalni mindazt, amit a másik generáció egyes tagjai élnek át."

Chong An Sunim: Ébredések


KRIKETT - Bokor Nagytábor (BNT)

Aki szívesen gyakorolja az (ön)KRItikus gondolkodást, örömmel veszi, ha ezt KEreszTény szellemiségű körben teheti, ráadásul nem riad vissza a régi ismerősökkel és/vagy új emberekkel való Találkozástól, annak mindenképpen ott a helye a Bokor Nagytáborában, a KRIKETTen!

Idén az együtt töltött időnk és tabuk nélküli beszélgetéseink fő vezérfonala a "nő és férfi" témája lesz, melyet a szervezett programok segítségével igyekszünk minél több oldalról körbejárni. Kicsik, nagyok és közepesek, meditálók, szellemi sziporkázók és sportolók, beszélgetősek és csendesek, restek és tevékenyek, azaz férfiak és nők! Aggodalomra semmi ok, mindenkire gondolunk, remek jól fogjátok érezni magatokat!
A mielőbbi jelentkezésen túl mindenkit arra buzdítunk, gondolja át, hogy az ismeretségi köréből ki az, aki jól érezné magát a táborban, és hívja is el! Fontos célja idén a szervezőknek, hogy a tábort nyitottá tegyék mindazok számára, akik szívesen barátkoznának velünk.

A táborba az esemény Facebook-oldalán található jelentkezési lap kitöltésével és visszaküldésével lehet jelentkezni.

Kedvcsináló reklámvideó »

Facebook-esemény »


Bokor Nagytábor (BNT) 2014 - Kecskemét
2014. augusztus 7-10.

A Bokor 15. nagytábora 2014. augusztus 7-10. között Kecskeméten, a Piarista Gimnázium és Kollégium épületegyüttesében került megrendezésre. A rendezés munkáját és szellemi irányítását a Gyökér közösség vállalta. A sok-sok korosztályokra bontott és már megszokott programsorozatot számos segítő kéz és szív tette élményszerûvé és színvonalassá. A tábor összefogásáért és technikai lebonyolításáért Orbán Ádámot illeti köszönet.
A tábor mottója: „Hitünk és életünk” volt. Hitünk a mindentadó és mindenkit átölelő Szeretetistenben és a mindennapi életünk Jézus tanítása szerinti megélése.

Garay András: BNT 2014 - összefoglaló

Garay András: Istenképek - BNT-n elhangzott előadás prezentációja

A tábor részletes programja


KÖZÖSSÉGI NYARALÁS
A közösségünk ("Kisközi") négy vidám napot töltött 2014. augusztus 21. és 24. között a szentantalfai iskolában. Nagyon jól éreztük magunkat, kicsik és nagyok egyaránt: sokat játszottunk (pingpong, foci, frizbi, kártyás társasok stb.) és beszélgettünk.
Köszönjük a Bokorliget Alapítványnak (Kaszap Mártiéknak) a helyszínt és Bene Évának a nagylelkû felajánlást!
Bajnok Dániel

 


Bokor Nagytábor (BNT) 2013 - Tokaj
2013. augusztus 15-18. között Tokajban rendeztük meg a 14. BNT-t.

BNT 2013A táborszervezők nevében Balogh László készített rövid összefoglalót az idei BNT-ről, Trásy Éva pedig a résztvevő szemével írt beszámolót az eseményekről, élményeiről.

BNT összefoglaló 2013 >>


A táborban készült fényképek (Csontos Barna és Rauscher Attila) >>

Orbán Ádám fotói >>

Előadás:
Szeibert András: A Háló Közösség missziója a Kárpát-medencében


Bokor Nagytábor (BNT) 2012 - Kaposvár
2012. augusztus 2-5. között 13. alkalommal rendeztük meg a Bokor Nagytábort, idén Kaposváron.
A találkozó mottója: "Ragyogj, mert Isten üzenete vagy! Szebb lesz tőled a világ, s boldogabb!" volt.
Ebben az esztendőben is számos érdekfeszítő, gazdagító programmal és előadással készültünk.
Ízelítőt folyamatosan publikálunk a tábor anyagaiból.

BNT 2012Kőszeginé Rihmer Melinda:
Összefoglaló a BNT 2012. programjairól

A táborban készült fényképek
Fotó: Kecskés András (további képekről is nála lehet érdeklődni)

Faragóné Bircsák Márta
Személyi érettség, közösségi megosztás

Amit nem adunk tovább, tényleg „megkukacosodik”?

Faragóné Bircsák Márta
előadásának prezentációja.

 

Szegheő József (Totya) tolmácsolásában hangzott el a péntek reggeli szentmisén Johan-Ludvig Runeberg verse:

Paavo gazda
Fent a saarijärvi ősvadonban
élt fagyos tanyáján Paavo gazda.
Küszködött, égett kezén a munka,
ám az Úrtól várt földjére áldást.
Gyermekével s asszonyával élt ott,
kínnal szerzett gyér sovány-kenyéren,
árkot ásott, szántott és vetett s várt.

[...]

gyertya
Ragyogj Bokor!

A vasárnapi zárómise forgatókönyve, benne a beszéd, melyben Kovács László csokorba (bokorba) szedte gondolatait.Sérültek tábora - Nagybörzsöny, 2011.
2011 augusztusában immáron kilencedik alkalommal sikerült elvinni nyaralni az ipolytölgyesi szeretetotthon halmozottan sérült fiataljait. Ezúttal a Nagybörzsönyi Evangélikus Vendégház adott otthont az egyhetes programnak. Az anyagi hátteret ezúttal is a Bokor Hazai Rászorulók Alapítvány, a Melius Alapítvány, valamint a Fekrány közösség biztosította. De még ennél is fontosabb, hogy idén is volt tíz elkötelezett fiatal, akik lelkesen szervezték a napi programokat (kézműveskedés, kisvasutazás, kirándulások, vetélkedők, együtt zenélések, tábortűz stb.), s végezték a néha igen csak embert próbáló ápolási feladatokat.
A mellékelt képek talán ízelítőt adnak abból a közös örömből, amely sérülteket és nyaraltatókat ebben az egy hétben jellemzett, s amelynek reméljük jövőre is lesz folytatása.

 


Bokor nagytábor (BNT) 2011.
Közösségünk ebben az évben Szegeden, a Dugonics András Piarista Gimnázium és Kollégiumban tartotta ez évi Nagy Táborát augusztus 18–21. között. A nagy, közösségi találkozón több mint négyszázan vettünk részt. A rendezvény hőfokát nem csak a nagy meleg, de a résztvevők bensőséges, tartalmas, magas hőfokú örömteli együttléte is jellemezte.
Összefoglaló

Magyar Bálint:
" Az idei tábor számomra nagyon tartalmas volt mind fizikailag, mind szellemileg, mind lelkileg. Az előadásokon és pódiumbeszélgetéseken részt vettem, ezek közül a külföldi munkavállalásról szóló beszélgetés érdekelt jobban, be is szereztem pár hasznos információt. Széplaki Zsolt előadása is nagyon érdekes volt, a képvetítés megfoghatóvá tette azt a világot, amiről korábban beszélt. Az idei műsoros est is rendkívül színvonalas és élvezetes volt, akár csak a péntek esti gyerekek által előadott színdarab. Az egész napos szellemi töltődés után ellazulhattunk a "sport éjszakákban", a fociban, kosárban szinte minden korosztály kivette a részét, és hajnalig élveztük a tornaterem adta lehetőségeket. Az épület adottságai egyébként minden igényt kielégítettek, igaz egyik este sem sikerült meleg vízzel fürdeni :) . Az ebédek finomak voltak, és segítőként is jó volt hozzájárulni a kiszolgáláshoz.
Összességében nagyon jól éreztem magam, és köszönöm a szervezők munkáját. Remélem jövőre legalább ugyanilyen jó 4 napot tölthetek el a 2012-es Bokortáborban!"


Bokor nagytábor (BNT) 2010.
BNT 2010 logoA 2010. évi Bokor Nagytábort augusztus második hetében tartottuk. Az időjárás kegyes volt hozzánk, mivel egy éjszakai vihart kivéve szép időben volt részünk. A Bokor éves programjában kiemelt helyet foglal el a Nagytábor. Az egymással való közösséget ilyen rövid idő alatt, ilyen intenzíven más programjainkon nem tapasztalhatjuk meg. A 2010-es Bokor Nagytábor szervezését/lebonyolítását a 4-es régió vállalta fel.
A közös munkába nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a régió tagjai. Beszámolójuk szerint mindenki úgy élte meg az elmúlt munkaévet, hogy ajándékot készít a Bokor tagjai számára: "A beszélgetéseinken többször is megfogalmaztuk, hogy szeretnénk megosztani a köztünk jelenlévő szeretetet a Bokor egészével."
Köszönjük a szervezőknek és segítőknek áldozatos munkájukat és fáradozásukat!

Összefoglaló

Orbán Ádám fényképgalériája


Az Ipolytölgyesi Szeretetotthon sérült fiataljai Balassagyarmaton

Az ipolytölgyesi sérült fiatalok és az őket kísérő lelkes táboroztatók 2010-ben Balassagyarmaton nyaralhattak a Bokor Hazai Rászorulók Alapítvány, a Melius Alapítvány és a Fekrány közösség támogatásának köszönhetően.
A tábor az eddigiekhez hasonlóan 3-3 napra látta vendégül az intézetben élő férfiakat és nőket.
Séta a Palóc-ligetben, strandolás, kreatív-kézműves hajlamok kiélése, szellemi-ügyességi vetélkedés, éttermi falatozás, gyógytorna, fagylaltozás, sok közös játék mind-mind egyszerű program, mégis rengeteg gyönyörű mosoly, vidám pillanatok: a boldog megelégedettség forrása volt.
A nyaranként együtt eltöltött pár nap egész évre erőt adhat a nyaralók számára, hiszen bizonyosság arra, vannak barátaik, van, aki gondol rájuk, még ha egy kicsiny kis faluban eldugott intézetben is élik életüket.
Az őket ápoló, táborszervező- és lebonyolító fiatalok pedig az adás örömével gazdagodva és a hálával teli, mélységesen ragaszkodó szeretet megtapasztalásával térhetnek haza.


Diósjenőn az Ipolytölgyesi Szeretetotthon sérült fiataljai

A Fekrány közösség tagjai és barátaik - a Melius Alapítvány támogatásával - idén hetedszer vitték el az Ipolytölgyesi Szeretetotthon halmozottan sérült fiataljait. Összesen 15 fő (6 férfi és 9 nő), zömében kerekes székben élő testvérünk nyaralhatott segítségükkel. Ezúttal a diósjenői plébánia és környéke adott otthont az egyhetes tábornak. A tóparti kirándulás, a kézműveskedések, vetélkedők, közös játékok, éneklések, zenés tornák, esti tábortüzek mind – mind nagy élményt jelentettek az otthon lakóinak, akiknek már a kimozdulás lehetősége is óriási örömet jelent minden esztendőben.
A néhány mellékelt fénykép talán érzékelteti a tábor hangulatát.
2009. július


Sérült fiatalok nyaraltatása Bernecebarátiban - 2008.

Immár hatodik alkalommal nyaraltattuk az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Szeretetotthon sérült fiataljait.
Idén az észak-magyarországi Bernecebarátiban töltöttünk el közösen egy szép hetet. A programot igyekeztünk minél színesebbé tenni:
- strandoltunk Kemencén
- kisvasutaztunk
- meglátogattuk a bernecebaráti faluházat
- kézműveskedtünk
- fociztunk
- kirándultunk a közeli erdőben
- szellemi- és ügyességi vetélkedőt szerveztünk.

Csoportkép Kirándulás Labdázás

Az együttlétet egy hangulatos tábortűzzel zártuk le.
Ezekben a táborokban a programok mellett sok idő telik el a mindennapi teendőkkel is: reggeli fürdetés, pelenkázás, öltöztetés, borotválás, étkeztetés, főzés stb. A fiatalok számára már az intézeti életből való kimozdulás is sokat jelent. Nagyon hálásak az odafigyelésért, a személyes törődésért, melyre otthonukban nincs tér és lehetőség. A táboroztatás közösségünknek is nagy élmény, megtapasztaljuk az együtt végzett munka és szolgálat örömét.
A tábor anyagi hátteréről saját magunknak kell gondoskodnunk, ez minden évben nagy nehézséget jelent. Ezúton is szeretnénk megköszönni az alapítványi és közösségi támogatásokat.
Reméljük, jövőre is hasonlóan jól sikerült táborról számolhatunk be!

Fekrány közösség


Bokor Építő Közösség (BÉK) 2008. - Komolló

Az idei évben, az építő táborok hagyományát folytatva, ismét útra kelt egy kis, 11 fiatalból álló csapat Székelyföldre, egy pici faluba, Komollóra.
A tavalyi évben a csapat egy része már kemény munkával megcsinálta a helyi kultúrház aljzatbetonozását. Az idén könnyebb munka várt ránk: a "kultúr" meszelése (falak + mennyezet), a lambériák lakkozása, az ereszlambériák pácolása és segédkezés a felszerelésben, az ajtók és ablakkeretek festése, a régiből új ajtó készítése. A megmaradt pácléből, még a templomfeljáró előtti székelykapura is futotta. Aki mindezt összefogta és leszervezte: Kőszegi Júlia.

Komolló 2008./ 1.

Végezetül álljon itt a csapat névsora: Kőszegi Júlia, Kőszegi Dalma, Pálinkás Barnabás, Pálinkás Péti, Pálinkás András, Bíró Gábor, Dániel Gergő, Priol Balázs, Molnár Mónika, Pilis Dániel és Széplaki Zsófia.

Írta: Széplakai Zsófia

Komolló 2008. / 4 Komolló 2008. / 3 Komolló 2008. /2

Bokor nagytábor (BNT) 2008.

Időpontja: 2008. augusztus 14-17.
Helyszín: Tokaj


Bokor nagytábor (BNT)

BNT 2007A Bokor Nagytábor idén (már 8. alkalommal) 2007. augusztus 9-12. között került megrendezésre Szol-nokon (Tiszaligeten).
A tábor eseményeiről Bajnokné Benyhe Judit készített képes összefoglalót. >>

Garay Zsófia: Gondolatok a 2007-es BNT-ről


Bokor Építő Közösség (BÉK)
2007. július 27. és augusztus 3. között 10 fiatal utazott Erdélybe, a Sepsi-szentgyörgy melletti Komollóra, hogy a református egyháznak visszaadott művelődési házat felújítsa. A tetőt nyugati segítséggel már előző évben felújította a 300 lelkes falu lakossága, idén a kb. 200 négyzetméteres nagyterem aljzatának teljes cseréjére került sor. A napi  8 óra munka mellett jutott idő az egymással és a falubeliekkel való barátkozásra is. Balla Barna református lelkész, családja és a falu lakossága példás vendégszeretettel és gondos ellátással hálálta meg a segítséget.
A felújítás anyagköltségéhez a péceli Seeker járult hozzá, az útiköltséget a pécsi Melius Alapítvány támogatta.


Építőtábor Kárpátalján
Építőtábor Kárpátalján
 
2007. július 9-én indultunk el Kárpátaljára, a Karácsfalván lévő Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum tornatermének alapjait letenni.
Tovább...>>