Bokor közösség

Programok

 

KVT –2016. tavasz

A Bokor közösségvezetői és képviselői 2016. április 23-án a Szemere utcai iskolában tanácskoztak (KVT). Két kiemelt témán gondolkodtak és cseréltek véleményt: az erőszakmentesség mai kihívásait és a Bokorhoz tartozás ismérveit járták körbe, valamint a Hang Közösség és a 8. régió mutatta be karizmatikus tevékenységét, közösségépítő és lelki programjaikat.
A rendezvényről készült képes összefoglaló olvasható portálunkon. »»


HÚSVÉT a Bruderhofban

2015 tavaszán a György család néhány tagja látogatást tett az angliai Darvellbe, az ottani - hutteri gyökerű - kb. 300 fős családközösségbe. A húsvéti ünnepkört is magába foglaló látogatás élményeiről Gabi készített érdekes, tartalmas beszámolót:
Húsvét a Bruderhofban »


BOKORÜNNEP 2016

2016. február 27-én a Kőbányai Szabadidő Központban "Kincsünk a Bokor - kincsünk a Bokorban" gondolat jegyében szervezte meg a az idei Bokorünnepet a X. régió.
A jelenlévők valóban kincseket kaptak! A programokról Király Ignácz írt összefoglalót »


BNT 2012 - Kaposvár

2012. augusztus 2-5. között 13. alkalommal rendeztük meg a Bokor Nagytábort, idén Kaposváron.
A találkozó mottója: „Ragyogj, mert Isten üzenete vagy! Szebb lesz tőled a világ, s boldogabb!” volt.
Ebben az esztendőben is számos érdekfeszítő, gazdagító programmal és előadással készültünk.
Ízelítőt folyamatosan publikálunk a tábor anyagaiból.

BNT 2012Kőszeginé Rihmer Melinda:
Összefoglaló a BNT 2012. programjairól

A táborban készült fényképek
Fotó: Kecskés András (további képekről is nála lehet érdeklődni)

Faragóné Bircsák Márta
Személyi érettség, közösségi megosztás

Amit nem adunk tovább, tényleg „megkukacosodik”?

Faragóné Bircsák Márta
előadásának prezentációja.

 

Szegheő József (Totya) tolmácsolásában hangzott el a péntek reggeli szentmisén Johan-Ludvig Runeberg verse:

Paavo gazda
Fent a saarijärvi ősvadonban
élt fagyos tanyáján Paavo gazda.
Küszködött, égett kezén a munka,
ám az Úrtól várt földjére áldást.
Gyermekével s asszonyával élt ott,
kínnal szerzett gyér sovány-kenyéren,
árkot ásott, szántott és vetett s várt.

[...]

gyertya
Ragyogj Bokor!

A vasárnapi zárómise szövege, benne a beszéd, melyben Kovács László csokorba (bokorba) szedte gondolatait.

 


BOKOR TV tábor

Trásy Éva összefoglalója a rendezvényről:

Egyházasfalu 4 falu egyesítéséből jött létre, a címeren mind a 4 szerepel: Dasztifalu (Básti), Gógánfa, Keresztény, Egyházi(Egyházasfalu)Dőry István a Bokor TV táborba hívta a műsorszerkesztés és a fenntartható fejlődés iránt érdeklődőket.
A tábor 2012. június 28-tól július 1-jéig tartott, de akik előbb érkeztek, azokat is szívesen fogadták.
A Bokor és Bisztrai György nordic walking csapatának néhány tagja, összesen tizenketten és István egy volt tanítványa jelentette a tábor résztvevőit.
A programban a TV szerkesztésének tanulmányozása volt az egyik fő cél, hogy a szerkesztőgárda szaporodjon, s a már sokat dolgozókat pihenőre lehessen engedni.
A másik fő cél a tájékozódás és tapasztalatszerzés a fenntartható életmódról, természetvédelemről, öko-gazdálkodásról. Erről István tartott előadást, felsorakoztatva a nyugati országokban bevált módszereket is, és bemutatva a saját működő természetkímélő eszközeit. Ilyen pl. a napkollektor, vízkeringetős kemencével működő központi fűtés, száraz komposztálható WC (a fürdőszobában) és hasonlóak, továbbá szó esett a tervekről, az öko-falurész a megvalósításának érdekében tett lépésekről.
A tanulás, tanítás és a résztvevők elhelyezése két helyen történt. Bíró Erzsébet, (szerkesztő, informatikus, egy éve a falu lakója) és a Dőry házaspár volt a vendéglátó, Magdi a háziasszony.
A munka céltudatosan és szorgalmasan folyt; de falun még a nap is hosszabb, sok minden belefér: nordic walking edzés és gyaloglás, látogatás a pékségben, a kenyérsütés folyamatainak megfilmesítése, esti szekeres, biciklis, gyalogos kirándulás, templomnézés, meghitt beszélgetés, ima a kápolna előtt, betekintés a „mennyország ablakán”. Tűző napon gyaloglás a harmadik faluba, ahol Varga Gábor falukutató, régész, az ősi magyarság kultúráját ismerő, tárgyi hagyományait, építkezését őrző és újraépítő mester mutatta meg nekünk kincseit. Részt vettünk a falu délutáni énekkari műsorán és az esti tábortűznél is, ahol is Bisztrai barátunk rögtönzött emlékezetes közösségi találkozót. Meg kell említeni még a tábornyitón Gyuri hol elérzékenyítő, hol megnevettető bábjátékát, amellyel elindította a családias együttlét, a zökkenőmentes szeretetlégkör alaphangulatát.

1
2
3
4
5
6

JUNIÁLIS 2012

Juniális2012. június 16-án Öcsi meghívására a halásztelki és péceli közössége vendégül látta a Gyökér közösség tagjait Szigetszentmiklóson, a Horgásztanyán.

A találkozóról összefoglaló készült, és fényképek.


MAJÁLIS 2012

9

A 6. régió apraja-nagyja szép számban jelent meg a régiómajálison 2012. május 27-én.
1
2
3
4
6
5
7
8
10

BOKORÜNNEP
Az idei Bokorünnepet 2012. január 28-án, szombaton rendeztük Budapesten.
A programot, az előadásokat és a színes ünnepi hangulatot a fehérvári közösségek biztosították.
Betekintés nyerhettek a résztvevők Magyar Laci beszámolóján keresztül a fehérvári közösségek városi szintű karitász munkájába, Zsombok Gyuri pedig a szabolcsi cigánypasztoráció örömeiről és gondjairól beszélt és vetített képeket. A sok-sok szükség láttán újra érezhettük mások terheit, az adakozás és szolgálat jó példáját.
Cserta Gáborék zenéje, a tánc, a humor, a sok beszélgetés és találkozás méltóan készített fel bennünket a Várnai Laci által bemutatott szentmisére.
A „a ritka percek selyemszalagját most együtt bontsuk fel ” (Zorán: Az ünnep) hangulatát érezhették meg a jelenlévők, átélve az összetartozás és az egység érzését. (Garay Bandi)

A fehérvári szervező testvérek nevében Magyar Laura köszönő sorai:
"Édes teher volt számunkra, hogy ismét gazdái, szervezői lehettünk a a Bokorünnepnek. Mint minden megbízatás, ez is felelősséggel töltött el bennünket, és újabb összefogásra, együttműködésre késztette csapatunkat. Mi, fehérváriak, szeretünk együtt lenni, és közösen cselekedni. A munka növeli kohéziónkat, felszabadítja kreativitásunkat, előcsalogatja rejtett kincseinket.
Szerettük volna, hogy az ünnep minden résztvevő számára élményt jelentsen. Reméljük, hogy a nap programja szolgálta a szellemi, lelki, érzelmi feltöltődést, ugyanakkor lehetőséget teremtett jóízű beszélgetésekre, alkalmat adott a jövőbeni feladatok tervezgetésére, vidámságra, ellazulásra is.
Külön öröm volt számunkra, hogy a Bokorünnepen kerültek átadásra a vezetőképző tanfolyam tanúsítványai is. Köszönjük a szervezőknek, előadóknak a szolgálatot, fiataljainknak a részvételt. Büszkék lehetünk mindannyiukra.
Köszönöm barátainknak a helyszínt, a közvetlen hangú előadásokat, a zenét, éneket, táncot, vidám színdarabokat, a szentmisét, gyermekprogramokat, a konyhai szolgálatot és minden kicsi és nagy megmozdulást.
Az ünnep végén nagyon sokan kifejezték köszönetüket. Most mi is szeretnénk ezt megtenni, hiszen minden adás, szolgálat, csak akkor nyer értelmet, ha van rá befogadó. Tehát köszönjük, hogy jelenlétetekkel megtiszteltétek ezt a napot!
"

Képek a 2012. évi Bokorünnepről

PETTENDRE került a 720 kg élelmiszeradomány

2011. november 25-26-án az Élelmiszerbank önkénteseiként ezúttal a pécsi Gyurgyóka közösség is gyűjtött tartós élelmiszert az egyik kicsi Tesco áruházban. Legnagyobb meglepetésünkre több mint 720 kg élelmiszer jött össze! Egyik közösségi tagunk így fogalmazott: „Visszatért az emberek jóságába vetett hitem.”

AdománygyűjtésKész szociológiai tanulmány egy ilyen szolgálat: látni a púpozott – konyakkal, szalámikkal megpakolt – kosarakat, akik szó nélkül húznak el mellettünk, s a kisnyugdíjast, sokgyerekes cigány családokat, akik sorban teszik be a lisztet, cukrot, olajat, rizst, tésztát és hallatlan ötletességgel még ezer minden mást. Némelyek megköszönték, hogy megszervezzük azt, hogy ők is segíthetnek. Persze voltak olyanok is, akik mérgesen mordultak, hogy már ideje lenne, hogy nekik is segítsen valaki, de velük is tudtunk pár kedves szót váltani. Tapasztaltuk azt, hogy ezt a műfajt is tanulni kell, jövőre már ügyesebbek leszünk, ha újra belevágunk.

Adományosztás PettendenMi már eleve úgy szerződtünk, hogy csak abban az esetben vállaljuk a közreműködést, ha mi oszthatjuk szét az adományokat.
Így aztán az adomány nagy része Pettendre került, abba a Szigetvár melletti kis cigányfaluba, ahol 148 emberből kettőnek van fizetett munkája, s ahol már többször megfordultunk. Kivétel nélkül mindenki kapott adományt, a mennyiség attól függött, hogy hány fős család volt a rászoruló. Remek ötletnek bizonyult, hogy nem egy helyszínen osztottunk, hanem a polgármesterrel és egy segítőjével szép sorban odamentünk minden házhoz, s a falu vezetőjének irányításával osztottuk ki az élelmiszereket. Így sikerült a visszaéléseket kikerülni.  Nagy volt az öröm és a hálálkodás!
JátszóházUtána a közösségi házban játszóházat szerveztünk a gyerekeknek, ahol volt színezés, gyöngyfűzés, puzzle rakás, könyvjelző, ajándék képeslap készítés stb. Praktikusan a falu összes gyereke eljött, s a szülők is ott csücsültek, beszélgettek velünk. Akinek sikerült valamit alkotnia, az választhatott egy mesekönyvet, amit a Bokor Nagytáborban gyűjtöttünk. A maradék 73 db-ot pedig az ottani könyvtárnak ajándékoztuk.

A szolgálatban a közösség minden tagja részt vett, fiataljaink, s még néhány barát is besegített. Ért minket néhány rossz élmény is, de kell, hogy megtapasztaljuk, a szeretet kiszolgáltatottá tesz, s a kudarcokat is meg kell tanulnunk feldolgozni. Alapjában véve azonban nagyon jó volt értelmes munkát végezni, valódi szükséget enyhíteni, s egyben magunkat és a közösséget építeni.

Szeretettel ajánljuk figyelmetekbe a szolgálat során készült fényképeket is. Képgaléria >>

A Gyurgyóka közösség nevében
Kőszeginé Melinda


MAJÁLIS
2011. május 28-án a Gyökér közösség majálist rendezett. A Kis-dunai Horgász Egyesület volt a vendéglátónk. Gyönyörű virágos kertben, barátságos épület és fedett terasz állt rendelkezésünkre. Szükség is volt rá, mert kétszer is megindult az „égi áldás” nagy mennydörgés kíséretében. Akik éppen sétálni voltak, közvetlenül fejükön, ruhájukon érezhették. No, de hála Istennek, nem fázott meg senki.
Mikor megérkeztünk, a parti réten már ropogott a tűz a két bogrács alatt. Testvéreink már főzték a finom babgulyást, s a remek halászlét. A halászlé saját fogású harcsából és pontyból készült, majd nagy tálakban tálalták. Az asztalra házi készítésű sütemények is kerültek. Névnapjukat ünneplő testvéreinket tortával és pezsgővel köszöntöttük.
Emlékezetes élmény maradt a csónakázás. A Kis-Duna ág békésen folydogáló vizében egészséges, friss nádasok nőnek, és sok vízi madár él. Csönd, hatalmas mennybolt, fodrozódó víztükör… nyugalom és béke. A parti növények és a folyó illata mélyen belélegezve újult erővel tölti el a testet. Csak az evezők halk csobogása hallatszik, s az Isten adta természet halk neszei. Újul a lélek. Evezős testvérünk jól ismeri a helyet, kis lagúnákba kanyarodott, ahol a parti fűzek simogatták arcunkat, s el lehetett érni a nád sima szárait. Kiskacsák menekültek előlünk a nádas védelmébe. Nagy tavirózsa telepek kezdték bontogatni bimbóikat. Egy-egy gyerek próbálkozott a horgász mesterséggel, de már volt is a hálójukban valami. Nagyon, nagyon szép út volt.
A parton maradottak koccintgattak, beszélgettek. Volt tréfás előadás, taps, nevetés.
De „víg beszéd közt a gyors óra ment”, s ideje volt búcsúzkodni.
Minden kedves testvérünknek ilyen szép közösséget építő kirándulás kívánunk!

Majális     Majális     Majális
Majális Majális Majális A fotós

BOKORFOCI

2010 őszén is megrendezésre kerül a nagy hagyományokkal rendelkező Bokorfoci, amely rendezéséről a fehérváriak gondoskodnak.

Legfontosabb információk:

Időpont: 2010.09.18. 10 h

Helyszín: Söréd , Rákóczi utca (füves focipálya)

Játékszabályok:
A csapatok 5+1-es fellállásban léphetnek pályára, természetesen korlátlan cserével a kispadon.
2x15 perces mérkőzések lesznek.A csoportmérkőzéseket az egyenes kieséses szakasz követi.

Nevezés:
Férfi és n ői csapatok jelentkezését egyaránt várják a szervezők.
A nevezéseket 2010. szeptember 11-ig kell leadni. A nevezési díj előreláthatólag minimális, csapatonként 2000 Ft lesz. A nevezéseket a bokorfoci@citromail.hu e-mail címre küldjétek a csapat nevével, létszámával, illetve, hogy a női, vagy férfi csapat-e.

Elérhetőségek: A www.bokorfoci.g-portal.hu honlapon folyamatosan tájékozódhattok a legfrisseb információkról.