Bokor közösség
Elmélkedések

ADVENT - KARÁCSONY 2020


Ú J ÉV - régi áldás

"Őrizzen hát ez az áldás,
Fájdalomban, szenvedésben,
Örömödben, bánatodban,
Bűnök közti kísértésben."

[Régi áldás ...]


KARÁCSONY 2020

"Tessék! Hallottátok a Jánosprológust, János apostol evangéliumának bevezetőjét. Ő így fejti meg a Karácsony éjszakájának titkát. Nem éppen alkalmas Karácsony másnapjának estéjén közös karácsonyi ünnepünkön filozofálni, de hátha itt van a titok elásva, csak ki kell bányászni... Aztán léphetünk tovább." [...folytatás...]

Kovács László: Istállófiú


Király Ignácz: Bojtárkarácsony (mese)

Garay András: Szamárnyelv


Sokféle várakozás van. Most a názáreti Jézus megszületésére emlékező várakozás, az advent kezdődik el, a történelemben kb. a 2020. alkalommal. Vannak ennél jóval kisebb jelentőségű várakozásaink. Van, aki egy interneten megrendelt cipőre várakozik, egy iskolai dolgozat eredményére, az orvosnál hetekkel korábban lefoglalt időpontra vagy a kisbaba első tejfogának megjelenésére. A várakozásaink módja is sokféle. Van, aki nyugtalan, türelmetlen, siettetné az időt, már csak arra az egy várakozásra tud gondolni. Van, aki tudomásul veszi, hogy az időt nem lehet siettetni, s a várakozás közben teszi a dolgát, mint rendesen, sőt, van, aki el is felejtkezik a várakozása tárgyáról, s az utolsó pillanatokban kezd kapkodni, hogy mégis felkészült legyen az eseményre.
Az idei adventünket rendkívülivé teszi a járvány. Sikerül-e megúszni - forog sokunk fejében -, és ha mégis elkapom, milyen következményei lesznek?
A bezárkózás próbára teszi az emberi kapcsolatainkat is. Legyen az adventünknek tudatos programja a barátságaink, rokoni szálaink ápolása! Ne hagyjuk, hogy a személyes találkozások elmaradása miatt a kapcsolataink kihűljenek! Az internet kiváló lehetőségeket kínál a videó-beszélgetésekre. Használjuk ki!
Tavasszal, az első hullámában kiürültek a templomok. Már lehetett hallani, hogy a nyári "járványszünetben" jóval kevesebben mentek vissza a templomokba. Lehet, hogy a megváltozott helyzet egy megújulást fog generálni az Egyházban? Reménykedjünk.
Ugyanakkor különleges lehetőségeket is hozott a templombezárás. Bővült az internetes miseközvetítések választéka. Szájról szájra terjedt a híre egy-egy mélyebb lelki elmélyülést adó misének.
Testvérem! Kívánom, hogy az idei adventben - és azon túl is - találd meg a Teremtőre való ráhangolódás számodra legalkalmasabb módját, s ebben segítsenek az itt olvasható elmélkedések.
(Balogh László)

A 2020. évi adventi elmélkedéseket a Bokor közösség 5. régiójának tagjai készítették. A várakozás időszakában a vasárnapokra szólókat az "Érted vagyok" folyóiratból vettük át, kiegészítve Mlecsenkov Angel lelkiismeret-vizsgáló, gondolatébresztő kérdéseivel.

2020. NOVEMBER-DECEMBER
vasárnap
hétfő
kedd
szerda
csütörtök
péntek
szombat

Az adventi elmélkedéseket tartalmazó füzet egyben is letölthető. >>

A Seeker közösség decemberi vasárnapokra összeállított gondolatai >>

Útkészítők - Kovács László elmélkedése (Advent 2. vasárnapja, 2020. december 6.)
A Szolgálólány - Kovács László elmélkedése (Advent 4. vasárnapja, 2020. december 20.)

Az oldal tetejére


 

Archív elmélkedések Archívum