Bokor közösség
to

Vasárnapi elmélkedések

A vasárnapi elmélkedéseket az"Érted vagyok"folyóirat aktuális számából vettük át.

 

2019. március 3. - Évközi 8. vasárnap
Lk 6,39-45 - Gyümölcsöt teremni...

Engedjétek meg, hogy kicsit elszakadjak a szorosan vett bibliaértelmezéstől! Gyakran alkalmazom én magam is a "vak vezet világtalant..." kifejezést, de többnyire abban az értelemben, hogy egy kevésbé jártasnak/kompetensnek tűnő valaki akarja megmondani a "tutit" egy adott kérdésben, témában. Nos, amióta láttam a Képzelet ereje című filmalkotást (nagyon tudom ajánlani mindenkinek, aki még nem ismeri!), ez a szemlélet gyökeresen megváltozott bennem. Igenis csak egy szó szerinti vak képes vezetni, járni, közlekedni megtanítani egy világtalant. Olyan veleszületett 100%-os "empátiával" (képességekkel és készségekkel) bír a filmbéli, szintén vak tanár, amellyel abszolút át tudja érezni a szintén vak diákok nehézségeit és helyzetét.
Az empatikus képességet lehet tanulnom, fejleszthetem és gyakorolhatom is, de embertársaim helyzetébe akkor sem lesz könnyű úgy igazán mélyen beleéreznem. Ezért is tudom pillanatok alatt átlépni a vélemény/bírálat, illetve az ítélet különben nem túl széles határmezsgyéjét. Azt gondolom, hogy mindenről lehet és talán kell is, hogy legyen véleményem, mert a közömbösség önmagában (valami/valaki iránt) is vélemény, csak nehéz jól kijönni belőle... Közvetve azzal is sérelmet tudunk okozni a másik szemében, ha nem figyelek rá vagy egyáltalán nem vagyok rá kíváncsi, meg azzal, is ha érdeklődöm, meghallgatom gondját-baját, és jobbító szándékkal tanácsokkal próbálok "operálni". Ennek könnyen lehet olyan a színezete, hogy: "Te akarod megmondani nekem, hogy szálka van a szememben, amikor a tiedben meg gerenda?"
Emberi kapcsolataimban nem kis gócpont ez a kérdés mert az önérzet az önérzet (sajnos egyre nagyobb a mai világunkban), és senki nem tud önmagával szemben objektív lenni... - mert ez fizikai lehetetlenség. De akkor kinek is hiszem el, hogy valóban szálka van szememben? Én az általam hitelesnek ismert emberek véleményére szeretnék szorítkozni (beleértve ezek közé Jézust is), mert az őáltaluk meglátott szálkák sokkal nagyobbak s jobban bosszantanak, fájnak a mások által felfedezett gerendáknál is...
Mint ahogy a fát gyümölcseiről lehet felismerni, ugyancsak gyümölcsei alapján lehet értékelni a valódi keresztényt is. Nem a belső motivációkról és igazolásokról (esetleg hajlamokról) van szó, hanem a cselekedetekről. A nem valódi keresztény hamisan is fel tudja tüntetni a dolgokat: időnként sikerül azt a benyomást keltenie, hogy jó gyümölcsöket terem; a növény azonban nem tud rácáfolni önmagára...

[Németh László, Sporoni "CS" közösség]

"Ugyan, mit nézed a testvéred szemében lévő szálkát, a saját szemedben lévő gerendát viszont észre sem veszed?" (Lk 6,41)
   - Kin kezdem az "emberiség" megjavítását?
   - Mivel tisztítom látásom mértékét és irányát?
   - Mit tükröz a beszédem?

[Angel]

Az oldal tetejére


 

Archív elmélkedések Achívum