Bokor közösség
Elmélkedések

Vasárnapi elmélkedések

A vasárnapi elmélkedéseket az"Érted vagyok"folyóirat aktuális számából vettük át.

 

2014. március 2. - Évközi 8. vasárnap
Mt 6,24-34 - Gondtalanság, nem pedig gondatlanság!

A mai vasárnapon könyörgőnap van a világ éhezőiért, szerdán pedig Hamvazószerda szigorú böjti előírásával elkezdődik a nagyböjti időszak az egyházi évben. Napjainkban a jólétben élők számára a böjt, az éhezés legfeljebb a fogyókúra céljából vállalt lemondást jelenti. Vagyis önző, a testkultuszt szolgáló magatartás ez. Ezzel szemben Jézus felhívása az éhezők iránti szeretetből történő segítésre irányul. A magamtól megvont javakat a rászorulókhoz kell eljuttatnom.
Jézus evangéliuma egyértelmű döntés elé állítja hallgatóit. Szerinte csak az istenszolgálat méltó az emberhez. Ez az emberszolgálatot jelenti - viszont a mammonszolgálat, a pénz istenítése Istentől és embertől egyaránt elfordít.
Jézus biztosítja az Isten Országát, igazságát, akaratát keresőket, hogy nem maradnak szükségben, ha őrá hagyatkoznak. Ahogy a Teremtő biztosította az ember alatti világnak, az állatoknak és a növényeknek létezésük feltételeit, a munkára képes ember sem marad megélhetés nélkül. Akkor miért van munkanélküliség és éhezés a világon? - kérdezhetjük. Nyilván nem Isten hibájából, hanem az ember önzése, bűne, szeretetlensége miatt. Szabad döntése alapján képes az ember a javak igazságtalan elosztására, kevesek túlzó birtoklására és sokak kifosztására. Gandhi szerint mindaddig tolvajok vagyunk, amíg fenntartjuk az egyenlőtlenséget.
Jézus követőinek azért nem szabad aggodalmaskodniuk a megélhetés és a holnap miatt, mert olyan közösségben lehetnek, amelyben az egymás iránti szeretet által megvalósul Isten gondviselése. Ez a gondtalanság azonban nem menthet fel a világ éhezőiért való gondban levéstől. Vagyis nem mehetünk el segítő tettek nélkül a kitaszítottak mellett, ahogy az irgalmas szamaritánus példabeszédében a pap és levita tette, hanem a gondoskodó "idegen" példája a követendő. Böjtöt, önmegtagadást, lemondást tehát értük és érdekükben kell gyakorolnunk. Nemcsak a Nagyböjtben, hanem valahányszor csak találkozunk az éhezőkben és minden más szükségben levőben minket megszólító Krisztus királlyal.

[Várnai László, Balatonboglár]

 

Az oldal tetejére


 

Archív elmélkedések Achívum