Bokor közösség
Elmélkedések

ADVENT és KARÁCSONY 2022

 

ÚJÉV - 2023


Január elseje hármas ünnep: Jézus neve napja - Mária, Isten Anyja ünnepe - Béke világnapja. Ahogy leírtam, így sorban, ijedten kaptam fel a fejem: Jézus, Mária! Béke?!
A szótárban a "Jézus Mária!" indulatszó, olyan, mint a "Jesszusom!" vagy "Szent Isten!" Hát ne ijedjetek meg, ha végig ijedezni fogok. [...]

Kovács László elmélkedése: Jézus, Mária!


Kovács László: Altatódal


A várakozás az ember legfőbb tulajdonsága, amióta csak az időnek alávetett világban megjelent.
A keresztény ember tudja, hogy akiben megszületik a szeretet, azt belülről betölti, kívülről sugárzik belőle. Ahogyan Jézust látva az Atyát is látjuk. Elérhető ez az egység a földi élet útvesztőjében? Vár ránk itt valami, ami eligazíthat? Ebben hittek távoli elődeink is, amikor fohászkodtak, hogy Isten jelentse ki magát a számukra? Már a várakozás maga is felkészíti a szívet az isteni tartalom befogadására, akárcsak a böjt és az ima. Az emberi létforma a várakozás. Mindig várunk valamire, amíg csak élünk.
Vajon csak mi várakozunk szinte mindenre, vagy ránk is vár valahol valaki? Az idő hatalma és dimenziója aláveti gondolkodásunkat, imáinkat és vágyainkat is, de vágyakozunk arra, hogy életünk, szeretetünk és szeretettségünk ezen felülemelkedjék. Karácsonyi várakozásunk felidézi bennünk életünk minden várakozását és az igazi nagy találkozás reményét erősíti. Ahogy esténként kézbe vesszük testvéreink gondolatait, nemcsak az adventi várakozás egy-egy lépcsőjén emelkedünk, hanem részeseivé válunk a reménykedő és Istenre hangolódni akaró millióknak, akik tudják, hogy az Isten csak várakozásban születhet meg. Aki vár valamire, az nem tesz olyat, ami elriasztaná várakozásának tárgyát. A várakozó ember tudja, hogy a belső igény, a várakozás állhatatossága képes a lélek parazsát felszítani, a szeretet tüzét fellobbantani és ezzel magában otthont készíteni az eljövendőnek.
A várakozásainkat beteljesítő katarzis csakis akkor jöhet el, ha várják. Várakozás nélkül nincsen csoda. Az időbe zártságunkból éppen a várakozás szabadít fel, mert szeretné az időt elhessenteni az útból. Jöjjön ez a születés minden nappal, minden jól átgondolt elmélkedéssel közelebb, és adjon isteni fényt utunk megvilágításához! Advent. Eljön, megígérte.
(Benyhe István)

A 2022. évi adventi elmélkedéseket a Bokor Közösség 5. régiójának tagjai, a karácsony utáni elmélkedéseket az Öregek II. közösség tagjai készítették.
Az "Érted vagyok" folyóiratból átvett (vasárnapokra szóló) elmélkedéseket Mlecsenkov Angel lelkiismeret-vizsgáló kérdései egészítik ki.

2022. NOVEMBER-DECEMBER
vasárnap
hétfő
kedd
szerda
csütörtök
péntek
szombat

Az 5. régiós elmélkedéseket tartalmazó füzet egyben is letölthető.>>

Mlecsenkov Angel vasárnapi kérdései >>

Térjetek meg! - Kovács László elmélkedése advent 2. vasárnapján (2022. december 5.)
Az igaz ember - Kovács László elmélkedése advent 4. vasárnapján (2022. december 18.)

Az oldal tetejére


 

Archív elmélkedések Archívum