Egészséges táplálkozás

A táplálkozás nemcsak életbevágóan fontos folyamat, hanem örömteli dolog is. A közmondás szerint: „Nem azért élünk, hogy együnk, de azért eszünk, hogy éljünk.” A táplálkozás is szokásrendszerre épül, így nagyon fontos az egészséges, jó szokások kialakítása.

Életmódot értékelő kérdőív
Jelöld be a következő táblázatokban a helyes, illetve helytelen szokásaidat, majd add össze a hozzájuk tartozó pontokat! A végösszeg számának megfelelően nézd meg, melyik értékelés  illik rád!

Helyes szokások

Pontok

Naponta legalább két darab gyümölcsöt eszem

2

Minden nap fogyasztok legalább egy tányér nyers zöldséget (salátát)

2

Rendszeresen fogyasztok teljes őrlésű gabonaféléket

2

Növényi-vagy olíva olajat használok

2

Mindig ugyanabban az időben eszem

2

Minden nap néhány alkalommal mélyeket lélegzem

2

Naponta 4-8 pohár vizet iszom

2

Naponta van megfelelő székletem

2

Naponta félórát sétálok a szabadlevegőn

2

Hetente legalább egyszer igyekszem a szabadban tartózkodni

2

Hetente sportolok valamit

2

Naponta általában hét órát alszom

2

Hetente egyszer pihenek, és lazítok

2

Jó lelkiállapotban vagyok

2

Pontok összesen

 

Helytelen szokások

Pontok

„Csipegetek” az étkezések között

-1

Hetente négynél több alakalommal eszem húst

-1

Naponta eszem cukorkát, süteményt, édességet

-1

Szokásom felvágottat, szalonnát vagy tejszínt fogyasztani

-1

Füstölt termékeket fogyasztok

-1

Súlyfeleslegem van

-1

Szennyezett városban lakom

-1

Gyakran éjszakázom

-1

Túlórázom

-1

Dohányzom

-1

Több mint egy dobozzal szívok el naponta

-1

Minden héten fogyasztok szeszesitalt

-1

Tömény szeszesitalt (likőr, konyak, pálinka) iszom

-1

Több mint három csésze kávét iszom naponta

-1

Negatív pontok összesen

 

Pozitív és negatív pontok összesen

 

Értékelés

  1. ­­-14-1. pont: Önnek sürgősen változtatnia kell életmódján. Életkilátásai rövidtávon rosszak, hamarosan súlyos betegsége lehet, ha ugyan már nem szenved abban.
  2. 0-13. pont: komolyan végig kell gondolnia néhány gyakorlati dolgot és szokást, hogy egészsége és életereje fennmaradjon. Néhány dolog megváltoztatásával nagy eredményeket érhet el. Kísérelje meg!
  3. 14-20. pont: Ön majdnem mindent jól csinál, és bizonyára egészséges életnek örvend, de vannak dolgok, amiken javíthat. Folytassa így tovább, és igyekezzék gazdagítani életmódját új, egészséges szokásokkal!
  4. 21-28. pont: Ön egészséges életmódot folytat, és élvezi, az ön számára ebből származó áldásokat. Segítsen másoknak, akik változtatni szeretnének egészségi szokásaikon. De vigyázat! Tegye kedvesen és megfontoltan!

 

 

A kiegyensúlyozott táplálkozás piramisa ajánlatként
pramis

Az alapvető táplálékok közül gyümölcsre, zöldségre minden életkorban nagy szükség van. A növekedés, fejlődés időszakában sok fehérjét, szénhidrátot és zsírt is fogyaszt a szervezet, úgyszintén a rendkívüli fizikai megterhelések alkalmával.  A fenti piramis az átlagos felnőtt létre vonatkozik.

Napi kalória szükséglet tevékenységek szerint

Tevékenység fajtája

Foglalkozások

Naponta elfogyasztott kalória

Ülő vagy nagyon könnyű

Hivatalnokok tanárok

1800

Könnyű

Tanulók, eladók, házimunkát végzők (elektromos háztartási gépekkel)

2300

Mérsékelt

Szerelők, asztalosok házimunkát végzők (elektromos háztartási gépek nélkül)

2800

Intenzív

Építőipari munkások,
Bányászok, sportolók

3500

                                                      
Dr. Oláh Andor reform – étrendje jó tanácsokkal szolgál arra vonatkozóan, hogy a helytelen étkezési szokásokat mire érdemes lecserélni a jobb egészség érdekében.
Áttérés a helyes táplálkozásra  

Mi helyett?

Mit?

Hús/fehérje

Aludttej, joghurt, kefir, sovány túró, kisebb mennyiségben szója, hüvelyesek, graham liszt, barna liszt, köles, olajos magvak/dió, mogyoró, tökmag/burgonya

Cukor, édesipari és cukrászati termékek, sütemények, cukros üdítők

Természetes szénhidrátok; pl. gyümölcsök, kisebb mennyiségben méz

Zsír/disznó-, libazsír, vaj, tejfel, tejszín, szalonna, tepertő

Növényolaj; lehetőleg hidegen sajtolt tökmag-, napraforgó-, szója-, és kukoricaolaj

Fehér kenyér, fehér lisztből készült péksütemények, tészták

Korpás, teljes őrlésű lisztből készült kenyerek: Bakonyi barna kenyér, Alföldi barna kenyér, Graham buci, Graham kenyér

Ecet

Citrom vagy almaecet és természetes savanyítás/kovászolás, savanyú káposzta

Erős fűszerek/csípős paprika, bors, curry, mustár

Gyógynövény-fűszerek: kakukkfű, borsikafű, borsosmenta, kömény, ánizs, fokhagyma, vöröshagyma stb.

Szinte teljesen főtt és sült ételekből álló étrend

50-60-70-80%-ban nyers növényi ételek, zöldségfélék, gyümölcsök, müzli

Cukrot és konzerváló anyagokat tartalmazó gyümölcs- és zöldséglevek

Otthon készített, turmixolt, friss, cukor nélkül készített levek, vagy helyettük minél több bőlevű, friss gyümölcs fogyasztása

Csapvíz, szódavíz

Forrásvizek, gyógyvizek: kénes Parádi, kékkúti víz, budapesti Attila, Juventus forrás gyógyvize, Rudas fürdő vagy Széchenyi forrás vize, stb.

Kínai vagy más fekete tea, cola, feketekávé, alkoholos italok

Gyógyteák/felváltva hársfa-, borsosmenta-, fodormenta-, kamilla-, kakukkfűtea/propolisz, virágpor, ginsengtea, malátakávé

Célszerű hetente egy gyümölcsnapot tartani, amikor gazdagon fogyaszthatjuk a gyümölcsféléket, de azon kívül semmi mást, csak folyadékot.

Mottó:
„Az étvágy szabályozásában meg kell őrizni a középutat. Ha a test nagyon kövér, nem tudjuk vinni, ha pedig nagyon sovány, ő nem tud vinni bennünket.” (Szalézi Szent Ferenc)

A helyes táplálkozás lényege, hogy mindenből ehetünk, de mértékkel, mindig úgy fejezzük be az étkezést, hogy egy picit még tudnánk enni, de mégis abbahagyjuk az evést. Fogyasszunk naponta legalább két liter folyadékot, hiszen minden anyagcsere vizes közegben zajlik. Ha ez nem történik meg, kénytelen a szervezet a kifelé készülő salakanyagokat újra felhasználni (gyakori oka lehet ez a fejfájásnak).

Vicc: -Te azért vagy vegetáriánus, mert szereted az állatokat? –Á, dehogy! Ki nem állom a növényeket.
Kapcsolat   BOKKE Bokor Közösségfejleszto Kulturális Egyesület                                                             design by exa.hu