Farkas István

 

Miért nem zöldek a keresztények?

 

A kérdés rossz. Ezt első ránézésre meg lehet állapítani. A keresztények zöldek. Minden keresztény zöld, aki szegény, éhező, nyomorult, kisemmizett, de tud az evangéliumról és ezért boldog. De még azoknak a népeknek a fiai is, akik nem tudnak Jézus tanításáról, de éheznek, fáznak, betegek, vagy elnyomottak, zöldek. Zöld a szudáni, muzulmán, vagy keresztény asszony akkor is, ha az utolsó cserjét vágja ki a falu határában, hogy a segélykonzervet megmelegítse a tíz gyerekének és magának, hogy a tizenegyediket megszoptathassa;  zöld az az amazóniai indián, aki az esőerdő utolsó fáját vágja ki, hogy a családjának meg tudja venni a kereskedőnél a rizst és a gyümölcsöt; de zöld az a tibeti paraszt is, aki egész életében campán él és aki azt a civilizációs utat építi a Himalájában, ami tönkreteszi évezredek kultúráját, mert mind-mind tudatlanok, szegények és elnyomottak. Tudatlanok, mert szerintünk semmit sem tudnak a nagy ökológiai összefüggésekről, mert a tudást is az határozza meg, aki civilizált, aki gazdag, azaz mi. Ezért zöld mindenki, aki tudatlan, aki csak a neki szükségeset teszi, mégha környezetromboló is és mindaddig lesz zöld, amíg csak a szükségeset teszi.

Ebbe a csoportba sorolható még a bigmac-en és coca colán élő arizóniai kisember is, aki elhitte, hogy ezek és egy chevrolett a földi Paradicsom, valamint minden nagyváros szemete, kábítószerese, részeg csavargója, aki tudja, hogy nem ez a földi Paradicsom és elmenekül a nemlétbe.  Ha pedig keresztény, akkor evangéliumi-boldogan csak azt teszi, amit egy nógrádi parasztasszony legkisebb, otthonmaradt fia, egy börzsönyi favágó, egy erdélyi hegyi falú gombagyűjtögető öregasszonya, egy szicíliai kecskepásztor, vagy egy sálföldi tanító.

Mindenki zöld, aki szegény és senki sem keresztény, aki gazdag. Ezért rossz a kérdés. A mi szemünkben szegény mindenki, akit mi - lelkiekben, szellemiekben, anyagiakban, kiútban, azaz a hitben, vagy éppen örömhírben gazdagok - szegénynek tartunk. Pedig valójában ők a gazdagok és mi mérhetetlenül szegények vagyunk. Pedig mi is lehetnénk gazdagok, akik mindennel rendelkezünk ahhoz, hogy zöldek, vagy akár keresztények legyünk. Ezért rossz a kérdés.

Néhány jobb kérdés:
- Hogyan lehetnénk zöldek?
- Hogyan lehetnénk keresztények?
Bármelyik is sikerül valakinek, a másikat ajándékba megkapja.

 

Forrás: http://www.dunakanyar.net/~di/okoiras.htm